Smärtans ängel

169 sek

Titel: Smärtans ängel

Författare: Marlene Streeruwitz

Översättare: Yvonne Ihmels

Format: Danskt band

Sidantal: 445

Utgiven: 2017

 

”Den vita världen ryckte undan. Hon log. Det kändes skönt. Hon slöt ögonen. Bilen omslöt henne med sitt vibrerande. Gungade henne. Sakta. Det glittrande solljuset trängde in bakom hennes slutna ögonlock och fyllde huvudet. Hon log för sig själv. Hon hade gått på grund i en värld av snö. Hon såg sig själv, så som vråken måste ha sett henne. En liten blå bil. Någonstans på väg. Långt därborta i denna vidsträckta dal. Hon kunde se sig själv. Hur hon satt där i sin bil med vodkan som bildade en kall liten sjö inuti hennes kropps mörker.”

Amalie Schreiber heter…

Läs mer »

…den unga kvinnan i Marlene Streeruwitz prisbelönta spänningsroman Smärtans ängel. Amalie, eller Amy som hon kallas, är en ung kvinna på 24 år från Wien, som beslutat sig för att bryta med sin dysfunktionella familj och avstå från arvet efter sin berömde anfader.

Amy har tackat ja till ett arbete inom den expanderande säkerhetsindustrin och hoppas att det ska kunna få henne att bli ekonomiskt oberoende. Internationella förbindelser med hemliga uppdrag känns som ett spännande liv och till en början går allt enligt planerna.

Men en rad olyckliga omständigheter får Amy att tro att någon utomstående försöker ta kontrollen över hennes liv. Är det arvet från den berömde anfadern med sitt solkiga förflutna som spökar? Vill någon komma åt hennes andel av pengarna? Och vem är det som ligger bakom den olyckshändelse som drabbar hennes vän? Och när Amy själv får ett missfall…

Smärtans ängel är en modern spänningsroman om en brutal omvärld sedd ur en ung kvinnas ögon. Men Marlene Streeruwitz förhåller sig trogen sin unga hjältinna Amy och hennes känslomässiga upplevelser romanen igenom. Allt som kan uppta en ung kvinnas värld av idag skildras utan förbehåll. Från det mest intima till förmågan att överleva. Amy tvingas gång på gång att göra sitt yttersta, men där hon brister i social förmåga, besitter hon en genialisk intuition som bidrar till spänningen i romanen.

Handlingen utspelas i London, Wien och franska Atlantkusten, men alldeles i början av romanen är det vinter, och Amy är på väg till träningslägret beläget på gränsen mellan Bayern och Tjeckien i ett ingenmansland.

För sin roman Smärtans Ängel (Die Schmerzmacherin) belönades Marlene Streeruwitz med Bremer Literaturpreis

Marlene Streeruwitz har – helt på tvärs med ett tryggt samtids¬narrativ – hittat en precis och adekvat formel för att skildra denna rovfåglarnas tid.

Maria Edström, Expressen

Marlene Streeruwitz är oöverträffad när det gäller att framställa den smygande övergången från lust till våld och över till lust igen.

Ina Hartwig, Die Zeit.

En familje-och bildningsroman av högsta kvalitet.

Steffen Martus, Frankfurter Rundschau

Huvudpersonen Amy, denna evigt förlorade, är en imponerande litterär skapelse.

Samuel Moser, Süddeutsche Zeitung

Romanen Smärtans Ängel kan beställas på bokus.com och adlibris.se.

Smärtans Ängel

0

Start typing and press Enter to search